Mamy 14 ras świnek morskich. Między innymi są to:
PODSTAWOWE:
Gładkowłosa:
Gładkowłosa czyli świnka bez wirków z gładkim włosem.
Rozetka:
Świnka z co najmniej 6 wirków. Kiedy nie ma 6 wirków jest mieszanką gładkowłosej z rozetką.
Długowłosa:
Świnka która ma długi włos. Nie od początku te świnki mają długi włos. Nieraz mogą podgryźć włos i mogą mieć włos pół krótki.
HODOWLANE RASY:
Skinny:
Świnki bez włosa, aczkolwiek mają one włos na pysiu i łapkach.
US teddy:
Mają one włos karbowany (kędzierzawy). Długość włosa sięga do ok.2-3 cm. Włos jest szorstki, sprężysty, elastyczny i bardzo gesty co uniemożliwia zobaczenie skóry.
CH teddy:
Świnka o włosie kędzierzawym o długości 4-6cm. Włos jest karbowany i tworzy bardzo gęste futerko. Decydująca jest jednakowa długość włosa na całym ciele.
Coronet:
Świnka z charakterystyczną koroną (inaczej wirkiem), której środek powinien się znaleźć dokładnie na skrzyżowaniu linii biegnących po skosie od ucha do oka. Środek musi być jak najmniejszy. Korona gęsta, równomiernie rozwarta, zadbana. Włos okrywowy jak u sheltie. Na brzuchy włos gęsty i krótki.
Sheltie:
Rasa należąca do długowłosych która prócz doskonałej głowy i budowy ciała musi odznaczać się piękną okrywą włosową. Włos świnki długowłosej rośnie 25mm na miesiąc.
Peruwianki (Peru):
Posiada 3 rozety- po jednej na biodrach i jedna na głowie, która powoduje rośnięcie charakterystycznej grzywki. U peruwianki z prawidłowym kierunkiem wzrostu włosa głowa przykryta jest całkowicie, a patrząc od góry futro tworzy okrąg wokół ciała. Policzki peruwianki pokryte są półdługim włosem. Włos na brzuchu gęsty i krótki.
Lunkarya:
Włos długość ok.4-6 cm, odstający, szorstki, z lokami lub falami. W okolicy łopatek dozwolony włos krótszy niż na zadzie.
Texel:
Włos płaszcza do ziemi, skręcony ciasno w sprężyste kosmyki na kształt ścisłych korkociągów, opada na boki oraz do tyłu, sierść jest miękka i elastyczna. Włos na głowie krótki i szorstki, po obu stronach za policzkami tworzą się bokobrody. Na brzuchu włos gęsty i krótki.
Merino:
Z charakterystyczną koroną (inaczej wirkiem), której środek powinien się znaleźć dokładnie na skrzyżowaniu linii biegnących po skosie od ucha do oka. Środek musi być jak najmniejszy. Korona gęsta, równomiernie rozwarta, zadbana. Włos okrywowy jak u texela. Na brzuchu włos gęsty i krótki.
Alpaca:
Włos okrywowy jak u Texela połączony z rozetami jak u peruwianki.
Ostatnio edytowany przez Karolajna (2008-06-10 16:37:10)
A może sprobujemy dopasować nasze świnki do tych ras? Z jakiej maja najwięcej cech?
Moja Malwina to czysta rozetka, a Isia to rozetka z domieszką Coronet bo ma wicherki z dłuższą prostą lecz lekko zagiętą sierścią
A ja nie wiem. Czy po tych zdjęciach które widzieliście można to określić?
Można.
Nieraz świnki mogą mieć pomieszane geny czyli być z różnych ras.
Mój Kubuś jest mieszanką różnych ras. Między innymi mieszanką świnki gładkowłosej, rozetki i gdzieniegdzie ma nawet kręcony włos.
Taka mieszanka genów.
Ja myślę że Tuptka to pół-długowłosa rozetka^^
ja myslałam, że mój Łatek jest rozetką... ale bardziej prawdopodobne, ze to mieszanka rozetki i gładkowłosej on ma chyba tylko dwa lub trzy prawdziwe wirki i do tego "irokeza" przez cały grzbiet
Prosiaczek
ja mam gładkowłosą ^%^%^&$%&%%#$%
ostatnio trafiłam na rasę gładkowłosa skinny gen, więc już nie wiem, o co w tym chodzi, czy ona jest łysiejąca, skoro ma geny rasy bezwłosej?